Oproep

Een tijdje terug wisten we opeens: Amsterdam heeft een Disability Pride nodig. Er is absoluut niets mis met het hebben van een handicap en dat willen we graag uitdragen.

Al snel bleek dat een Disability Pride organiseren in Amsterdam niet haalbaar is, omdat Amsterdam één van  de meest ontoegankelijke steden van Nederland is. Daarom vindt de eerste Nederlandse Disability Pride plaats in Arnhem.

Je kunt ons ook volgen op Twitter en Facebook.

Missie en thema:
De belangrijkste reden om een Pride te organiseren is om iets te doen aan het stigma wat rond het hebben van een beperking hangt. Veel mensen met een beperking herkennen zich niet in het stereotype beeld van een gehandicapte én veel mensen zijn gewoon trots op wie ze zijn en hun beperking is daar een onderdeel van, net als al hun andere eigenschappen.

Daarom is de ondertitel van de Disability Pride Meer dan beperkt, een beperking is maar onderdeel van je complete ik, andere onderdelen zijn minstens zo belangrijk. Het thema voor dit jaar is … en zo gewoon is anders zijn. Ik ben 1,61, en jij (waarschijnlijk) niet, en zo gewoon is anders zijn. Een beperking is vaak een duidelijk bijzondere eigenschap, die je onderscheidt van veel andere mensen. Maar iedereen is uniek, iedereen is anders, en iedereen is anders op een andere manier.

Programma:
De Disability Pride vindt plaats op zondag 6 oktober in Arnhem. Vanaf 7 oktober begint de week van de toegankelijkheid en daar sluiten wij mooi op aan. Daarnaast is het op 6 oktober koopzondag in Arnhem en zijn er dus mensen in de stad.

We verzamelen rond 13:30/13:45 op het Jansplein. Dit ligt op ongeveer 500 meter van het station.

Vanaf daar vertrekken we om 14:00 naar het Kerkplein/Jonas Daniel Meijerplaats (ook in Arnhem). Tijdens deze optocht is er uiteraard alle ruimte voor spandoeken etc.

Op het Kerkplein willen we graag nog wat streetacts laten zien, mensen die, zonder podium, wat publiek lokken, zodat we kunnen uitleggen waarom we een Pride organiseren. (En zodat je niet voor 10 minuten lopen helemaal naar Arnhem bent gereisd.)

Wat hebben we nodig:

 • ACTS: het tweede deel van het programma is een uurtje entertainment, waar we de ruimte hebben om mensen uit te leggen waarom wij het nodig vinden om een Disability Pride te organiseren in Nederland. Om dit te doen, hebben we natuurlijk wél acts nodig. Dus ben of ken jij iemand die heel goed kan dansen, jongleren, stand-up comedy, een bal hooghouden, etc en heb je toevallig ook een beperking, én jij, of je kennis, wilt zich inzetten voor de Disability Pride, geef je dan op. Alle beperkingen zijn welkom, ook niet zichtbare. Ideeën voor een andere invulling zijn ook welkom.
 • Deelnemers: Het is het eerste jaar, dus we verwachten niet enorm veel deelnemers, maar dat betekent niet dat we dat niet willen 😉
 • Facebook en twitterhulp: Niet alleen volgers en retweets, maar ook (rechtenvrije) (profiel)foto’s, filmpjes, logo’s, leuke weetjes om te retweeten etc.
 • Publiciteit: zoals gezegd, het eerste jaar verwachten we niet veel deelnemers, maar om dat volgend jaar anders te laten zijn, moeten we dit jaar wel proberen om de publiciteit op te zoeken. Alle ideeën zijn welkom, ludieke acties om de aandacht te trekken, bekende Nederlanders om uit te nodigen, belangenorganisaties om uit te nodigen en om te vragen of ze ons willen promoten. Het is wel handig als je een persoon of een organisatie benadert, om dat even af te stemmen, om te voorkomen dat er 4 dezelfde uitnodigen naar hetzelfde adres gaan. Denk niet alleen aan mail, maar ook aan Twitter, Facebook en forums.
 • Praktische hulp op 6 oktober: Wil jij helpen met de weg wijzen vanaf het station, met stoepkrijt leuzen op grond schrijven, mensen voorlichten over wat we doen en waarom, winkelaars naar onze Pride lokken etc.? Heel graag, allemaal welkom!

We hopen veel van jullie te zien op 6 oktober!

7 comments

 1. Theo Hendrikse schreef:

  Zo: dit is leuk, dit initiatief: Net gestrikt door een (voorganger) van Terug Naar de Bossen.nl: Zelf het Woord (en oproep verspreid naar: Dedicon nieuwsredactie, doofbllindennieuws, Muzieum. en dan weten jullie gelijk waar ik mee te maken heb. Ik wens ons succes en een trots gevoel voor en na afloop. Theo Hendrikse Grave

 2. jan troost schreef:

  De actiegroep terug naar de bossen zal er zijn samen met cabaret de gemeentereinging komen we optreden. Tot in arnhem jan troost

 3. Nico Blok schreef:

  Ook ik ga m’n best doen erbij te zijn. Ben benieuwd naar het programma 🙂
  Kick ass!
  mvg, Nico

 4. Peter Lambreghts schreef:

  Ik kom zondag vanuit België naar Arnhem om de eerste Disability Pride van de lage landen te beleven. Laat ons er het begin van een mooie traditie van maken! Hebben jullie al een slogan? In juni op de Disability Pride Parade in Oslo scandeerden we STOLT STËRK SYNLIG (TROTS STERK ZICHTBAAR)Wie bedenkt een goed bekkende Nederlandse variant?

 5. marcel Kolder schreef:

  We komen met ons kleine rolmodel van 14 jaar oud: Mayim Kolder. Hele reis voor haar. Maar ze wil het zelf.

 6. Fem schreef:

  Marcel, Mayim, jullie zijn zo ontzettend welkom. Ik heb ontzettend veel zin in zondag, ik denk dat het een hele leuke middag gaat worden. Ik hoop dat jullie dat ook zo gaan ervaren.

  Pia, je mag inderdaad trots zijn op jezelf, gehandicapt zijn in Nederland is niet makkelijk. Ik hoop dat je kunt komen. En mocht je je afvragen wat je aanmoet, iets feestelijks past goed bij de acties die we gaan doen op het Jansplein.

  Peter, heel tof dat jij onze eerste Disability Pride, meteen een internationale Pride maakt. De slogan die wij voor dit jaar hebben is “zo gewoon is anders zijn”. Maar iedereen is vrij om zelf op zijn/haar spandoek te schrijven wat hij/zij toepasselijk vind, en ik vind jouw Noorse spreuk ook heel sterk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *